Gdzie zjeść najlepsze w Rzymie?

W moim poprzednim artykule o tiramisu opisywałam i podałam przepis na klasyczną wersję tego przysmaku. Współcześnie jednak istnieje wiele wariacji smakowych tiramisu. Do wyboru macie truskawkowe, pistacjowe, karmelowe, bananowo-czekoladowe, o smaku orzechów laskowych czy masła orzechowego.

Jednym z najbardziej polecanych miejsc w stolicy Włoch jest na pewno Pompi. Historia tego miejsca rozpoczęła się w 1960 roku. Rodzinna firma została założona przez Giuliano Pompi przy Via Albalonga 7b (linia metra A, stacja Re di Roma). Ten punkt istnieje do dziś, jednak powstały również nowe oddziały cukierni zlokalizowane przy Fontannie di Trevi (Via di Santa Maria in Via 17) oraz Schodach Hiszpańskich (Via della Croce 82). Dzięki temu łasuchy z całego świata mogą zapoznać się ze smakiem ich produktów. W ofercie posiadają również produkty bez glutenu.

Drugim popularnym wśród turystów miejscem jest Two Sizes przy Via del Governo Vecchio 88. Jest to malutkie miejsce, gdzie deser weźmiemy na wynos. Tiramisu podawane jest tam w dwóch rozmiarach (stąd nazwa). Możemy się nim potem rozkoszować na pobliskim Piazza Navona. Nie przegapcie tego niepozornego punktu podczas swojej wędrówki po Rzymie!

Tiramisu z truskawkami i białą czekoladą – przepis

Składniki (4 porcje):
  • 200 g cukru
  • 240 g truskawek
  • 150 g sera mascarpone
  • 100 g biszkoptów
  • 110 g białej czekolady
  • 3 jajka
  • 400 ml wody
  • 2 filiżanki espresso

Tiramisu

Wykonanie:

Na małym ogniu, w rondlu, gotować razem kawę, wodę oraz 100 g cukru. Nie powinniśmy doprowadzić mieszanki do wrzenia. Należy mieszać składniki przez kilka minut, aż cukier zupełnie się rozpuści. Następnie syrop schładzamy. Gdy jest już schłodzony moczymy w nim biszkopty i układamy pierwszą ich warstwę w 4 szklankach.

Ubijamy jajka. Dodajemy mascarpone i resztę cukru. Ubijamy wszystko do momentu, aż uzyskamy gładki krem. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wlewamy do masy z mascarpone i jajek.

Wykładamy warstwy kremy do szklanek, przekładając warstwami z plasterków truskawek i biszkoptów. Ostatnią warstwę kremu udekorować truskawkami.

Tiramisu

Uważasz, że treści na moim blogu są wartościowe? Będzie mi niezmiernie miło jeśli postawisz mi kawę!