Panettone
Co to jest Panettone?
Panettone to klasyczna włoska baba wypiekana w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Oryginalnie pochodzi z okolic Mediolanu natomiast obecnie rozpowszechniona jest już na terenie całego kraju. W grudniu włoskie sklepy i piekarnie pełne są pięknie opakowanych bab, a przedmiotem pożądania są szczególnie te robione w sposób rzemieślniczy. Przygotowywana jest z długo wyrastającego ciasta drożdżowego, Najbardziej klasyczna wersja to ta z rodzynkami oraz kandyzowanymi owocami. Spotkać można, coraz częściej również w polskich sklepach, wiele wariacji smakowych np. z kremem z orzechów laskowych, z kremem z pistacji czy kremem pomarańczowym. Przygotowanie panettone zajmuje 2 dni i jest długim oraz skomplikowanym procesem. Dlatego dzisiaj proponuję wam znacznie prostszy, ale równie pyszny przepis na oryginalne panettone.
Prosty przepis na włoską babkę bożonarodzeniową:
Składniki:
- 300 g mąki
- 10 g masła
- 80 g cukru
- 80 g rodzynek sułtanek
- 20 g kandyzowanych owoców (skórek owoców cytrusowych)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- jedno opakowanie proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- szczypta soli
- skórka z cytryny
Przygotowanie:
- Masło rozmiękcz w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
- Dodaj jedno całe jajko oraz dwa żółtka. Utrzyj masło z jajkami na gładką masę, to ważny etap.
- Następnie nie przerywając delikatnego mieszania dodawaj powoli, naprzemiennie mąkę i wlewaj mleko. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Dodaj cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
- Zagniataj ciasto aż zmieni konsystencję na gładką i odchodzącą od naczynia. Przepis mówi nawet o 30 minutach, aby ciasto było dobrze wyrobione. Możesz skrócić ten czas używając robota kuchennego. Nie wolno jednak pominąć tego etapu, bo ciasto nie wyrośnie tak jak powinno.
- Dodaj rodzynki oraz kandyzowane owoce (dzięki obtoczeniu je wcześniej w mące nie opadną na dno). Zetrzyj drobnej tarce skórkę z cytryny (wcześniej najlepiej dokładnie umyć cytrynę i sparzyć wrzątkiem). Wymieszaj.
- Wyłoż okrągłą i wysoką tortownicę papierem do pieczenia. Jeśli nie masz takiej tortownicy warto poszukać w sklepie jednorazowych, papierowych. Ciasto przełóż do tortownicy. Dobrze jeśli zostanie nam około 30% wolnej przestrzeni od góry, na wyrośnięcie ciasta.
- Piecz 45 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku, o temperaturze 175-180 stopni.
- Po upieczeniu zostaw w piekarniku do wystygnięcia.
- Posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Jeśli lubisz włoskie desery to koniecznie zapoznaj się z przepisem na oryginalne włoskie tiramisu oraz jego letnią wersję z truskawkami i białą czekoladą. Każde ciasto warto skosztować razem z aromatyczną, włoską kawą.