Panettone

Co to jest Panettone?

Panettone to klasyczna włoska baba wypiekana w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Oryginalnie pochodzi z okolic Mediolanu natomiast obecnie rozpowszechniona jest już na terenie całego kraju. W grudniu włoskie sklepy i piekarnie pełne są pięknie opakowanych bab, a przedmiotem pożądania są szczególnie te robione w sposób rzemieślniczy. Przygotowywana jest z długo wyrastającego ciasta drożdżowego, Najbardziej klasyczna wersja to ta z rodzynkami oraz kandyzowanymi owocami. Spotkać można, coraz częściej również w polskich sklepach, wiele wariacji smakowych np. z kremem z orzechów laskowych, z kremem z pistacji czy kremem pomarańczowym. Przygotowanie panettone zajmuje 2 dni i jest długim oraz skomplikowanym procesem. Dlatego dzisiaj proponuję wam znacznie prostszy, ale równie pyszny przepis na oryginalne panettone.

panettone

Prosty przepis na włoską babkę bożonarodzeniową:

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 10 g masła
  • 80 g cukru
  • 80 g rodzynek sułtanek
  • 20 g kandyzowanych owoców (skórek owoców cytrusowych)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • jedno opakowanie proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • skórka z cytryny

Przygotowanie:

  1. Masło rozmiękcz w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
  2. Dodaj jedno całe jajko oraz dwa żółtka. Utrzyj masło z jajkami na gładką masę, to ważny etap.
  3. Następnie nie przerywając delikatnego mieszania dodawaj powoli, naprzemiennie mąkę i wlewaj mleko. Wszystko dobrze wymieszaj.
  4. Dodaj cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
  5. Zagniataj ciasto aż zmieni konsystencję na gładką i odchodzącą od naczynia. Przepis mówi nawet o 30 minutach, aby ciasto było dobrze wyrobione. Możesz skrócić ten czas używając robota kuchennego. Nie wolno jednak pominąć tego etapu, bo ciasto nie wyrośnie tak jak powinno.
  6. Dodaj rodzynki oraz kandyzowane owoce (dzięki obtoczeniu je wcześniej w mące nie opadną na dno). Zetrzyj drobnej tarce skórkę z cytryny (wcześniej najlepiej dokładnie umyć cytrynę i sparzyć wrzątkiem). Wymieszaj.
  7. Wyłoż okrągłą i wysoką tortownicę papierem do pieczenia. Jeśli nie masz takiej tortownicy warto poszukać w sklepie jednorazowych, papierowych. Ciasto przełóż do tortownicy. Dobrze jeśli zostanie nam około 30% wolnej przestrzeni od góry, na wyrośnięcie ciasta.
  8. Piecz 45 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku, o temperaturze 175-180 stopni.
  9. Po upieczeniu zostaw w piekarniku do wystygnięcia.
  10. Posyp cukrem pudrem. Smacznego!

panettone

Jeśli lubisz włoskie desery to koniecznie zapoznaj się z przepisem na oryginalne włoskie tiramisu oraz jego letnią wersję z truskawkami i białą czekoladą. Każde ciasto warto skosztować razem z aromatyczną, włoską kawą.

Uważasz, że treści na moim blogu są wartościowe? Będzie mi niezmiernie miło jeśli postawisz mi kawę!