Rodzaje Włoskiej Kawy

Wybierasz się do Włoch? A może po prostu chciałbyś spróbować czegoś nowego w swojej ulubionej kawiarni? Poznaj jakie są rodzaje włoskiej kawy i rozkoszuj się jej wyjątkowym smakiem.

1. Espresso

Klasyczna włoska kawa. W barze lub kawiarni zamawiając „caffè” czyli kawę, Włoch zawsze ma na myśli właśnie espresso. Czasem podawana ze szklanką wody, którą należy wypić przed kawą. Służy to oczyszczeniu kubków smakowych, by jeszcze badziej docenić walory samego espresso.

espresso

2. Cappuccino

Kawa ze spienionym mlekiem, podawana w filiżance, z pianką na wierzchu. Pijana do śniadania. To właśnie na niej możemy podziwiać różnego rodzaju wzorki tworzone przez zdolnych baristów.

cappuccino

3. Caffè Latte

Jest to kawa z dużą, większą niż w cappuccino, ilością mleka. Najczęściej podawana w wysokiej, przeźroczystej szklance.

caffe latte

4. Caffè Corretto

Kawa (espresso) z alkoholem (wł. corretto – poprawiony). Popularna jest ta z dodatkiem grappy.

5. Caffè Macchiato

Espresso „poplamione” (wł. macchia – plama) niewielką ilością spienionego mleka.

6. Caffè d’orzo – Orzo

Kawa zbożowa (wł. orzo – jęczmień).

7. Caffè Ristretto

To klasyczne espresso, w którym zmniejszona jest ilość wody (wł. ristretto – ograniczony). Powoduje to, że kawa ta jest bardzo mocna.

8. Caffè Americano

Espresso zalane gorącą wodą. Tej kawy nie piją Włosi, za to jest dość popularna wśród turystów.

rodzaje włoskiej kawy

9. Marocchino

Połączenie espresso, spienionego mleka oraz kakao w proszku.

10. Crema di Caffè

Espresso z cukrem oraz śmietanką, ubite na delikatny krem oraz odpowiednio schłodzone. Idealne na letnie upały.

11. Decaffeinato

Kawa bezkofeinowa.

12. Caffè al Ginseng

Jest to espresso zmieszane z ekstraktem z żeń-szenia. Zdobywa coraz większą popularność ze względu na swoje walory zdrowotne. Żeń-szeń sprzyja trawieniu i odchudzaniu.

13. Caffè Mocha

Jedna z najsłodszych kaw, przygotowana z espresso, dużej ilości mleka oraz czekolady. Może być także podawana z bitą śmietaną.

14. Caffè Affogato

Espresso podawane z porcją lodów (najczęściej śmietankowych lub waniliowych, wł. affogato – zatopiony).

rodzaje włoskiej kawy

15. Caffè Freddo

Kawa mrożona, podawana w wielu odmianach. Najpopularniejsza jest ta z dodatkiem zimnego mleka (wł. freddo-zimny).

rodzaje włoskiej kawy

Jeśli jesteś fanem smaku kawy to z pewnością zasmakujesz w przepisie na pyszne, oryginalne tiramisu lub na jego letnią wersję z truskawkami oraz białą czekoladą.

Uważasz, że treści na moim blogu są wartościowe? Będzie mi niezmiernie miło jeśli postawisz mi kawę!