Rodzaje Włoskiej Kawy
Wybierasz się do Włoch? A może po prostu chciałbyś spróbować czegoś nowego w swojej ulubionej kawiarni? Poznaj jakie są rodzaje włoskiej kawy i rozkoszuj się jej wyjątkowym smakiem.
1. Espresso
Klasyczna włoska kawa. W barze lub kawiarni zamawiając „caffè” czyli kawę, Włoch zawsze ma na myśli właśnie espresso. Czasem podawana ze szklanką wody, którą należy wypić przed kawą. Służy to oczyszczeniu kubków smakowych, by jeszcze badziej docenić walory samego espresso.
2. Cappuccino
Kawa ze spienionym mlekiem, podawana w filiżance, z pianką na wierzchu. Pijana do śniadania. To właśnie na niej możemy podziwiać różnego rodzaju wzorki tworzone przez zdolnych baristów.
3. Caffè Latte
Jest to kawa z dużą, większą niż w cappuccino, ilością mleka. Najczęściej podawana w wysokiej, przeźroczystej szklance.
4. Caffè Corretto
Kawa (espresso) z alkoholem (wł. corretto – poprawiony). Popularna jest ta z dodatkiem grappy.
5. Caffè Macchiato
Espresso „poplamione” (wł. macchia – plama) niewielką ilością spienionego mleka.
6. Caffè d’orzo – Orzo
Kawa zbożowa (wł. orzo – jęczmień).
7. Caffè Ristretto
To klasyczne espresso, w którym zmniejszona jest ilość wody (wł. ristretto – ograniczony). Powoduje to, że kawa ta jest bardzo mocna.
8. Caffè Americano
Espresso zalane gorącą wodą. Tej kawy nie piją Włosi, za to jest dość popularna wśród turystów.
9. Marocchino
Połączenie espresso, spienionego mleka oraz kakao w proszku.
10. Crema di Caffè
Espresso z cukrem oraz śmietanką, ubite na delikatny krem oraz odpowiednio schłodzone. Idealne na letnie upały.
11. Decaffeinato
Kawa bezkofeinowa.
12. Caffè al Ginseng
Jest to espresso zmieszane z ekstraktem z żeń-szenia. Zdobywa coraz większą popularność ze względu na swoje walory zdrowotne. Żeń-szeń sprzyja trawieniu i odchudzaniu.
13. Caffè Mocha
Jedna z najsłodszych kaw, przygotowana z espresso, dużej ilości mleka oraz czekolady. Może być także podawana z bitą śmietaną.
14. Caffè Affogato
Espresso podawane z porcją lodów (najczęściej śmietankowych lub waniliowych, wł. affogato – zatopiony).
15. Caffè Freddo
Kawa mrożona, podawana w wielu odmianach. Najpopularniejsza jest ta z dodatkiem zimnego mleka (wł. freddo-zimny).
Jeśli jesteś fanem smaku kawy to z pewnością zasmakujesz w przepisie na pyszne, oryginalne tiramisu lub na jego letnią wersję z truskawkami oraz białą czekoladą.