Piza, znana na całym świecie głównie dzięki swojej Krzywej Wieży, to miasto, które oferuje znacznie więcej niż tylko jeden zabytek. Położona w Toskanii Piza przyciąga turystów swoim bogactwem kultury, historii i włoskiego stylu życia. Miasto dysponuje własnym lotniskiem, na którym lądują m.in. samoloty tanich linii. Z sąsiednich miast takich jak Florencja dojedziemy do Pizy bez problemu pociągiem. W tym artykule zabieram Was w podróż po tym zachwycającym mieście, ukazując jego ukryte skarby.
1. Piazza dei Miracoli, Piza – cudowne miejsce pełne zabytków
Najbardziej znane miejsce w Pizie to niewątpliwie Piazza dei Miracoli (Plac Cudów). Poza Krzywą Wieżą można tutaj podziwiać katedrę, baptysterium, cmentarz Campo Santo czy mury obronne. Wszystkie te budowle stanowią wyjątkowy przykład średniowiecznej architektury. Cały plac jest pięknie utrzymany, z idealnie przystrzyżonym, zielonym trawnikiem. To właśnie na trawniku zobaczyć możemy dzieło wybitnego polskiego rzeźbiarza. Igor Mitoraj przez wiele lat żył i tworzył w pobliskiej Pietrasancie. Jego rzeźba „Upadły Anioł” jest wyjątkowo piękna i warto zwrócić na nią uwagę podczas zwiedzania Pizy.
Po przeprowadzonych pracach renowacyjnych mających ustabilizować i zabezpieczyć Krzywą Wieżę obecnie można na nią wejść i podziwać z jej szczytu panoramę okolicy. Bilety najlepiej kupić z wyprzedzeniem online. Warto wspomnieć, że istnieją różne opcje biletowe. Zależą one od tego ile obiektów chcemy zwiedzić. Samo wejście do katedry jest darmowe, ale aby do niej wejść należy odebrać darmową wejściówkę w kasach. Stojąc twarzą do wejścia do katedry, kasy znajdują się w budynku po prawej stronie placu.
Koszt biletu wstępu do wszystkich atrakcji na Piazza dei Miracoli to 27 euro. Z kolei samo wejście na Krzywą Wieżę to koszt 20 euro. Wstęp wszędzie, ale bez wieży to odpowiednio 10 euro. Jeśli chcecie szczegółowo zaplanować swoje zwiedzanie warto zajrzeć na oficjalną stronę.
2. Lungarni – brzegi rzeki Arno
Spacerując wzdłuż rzeki Arno możemy podziwiać unikalną panoramę Pizy i jej historycznych budynków. Jeśli przyjedziemy do Pizy pociągiem to idąc w kierunku Piazza dei Miracoli przetniemy rzekę jednym z dwóch mostów: Ponte di Mezzo lub Ponte Solferino. Warto jednak zatrzymać się na Lungarni (brzegu Arno) na dłużej i przespacerować się urokliwym nabrzeżem podziwiając np. Kościół Santa Maria della Spina (niewielki, gotycki kościół), zajrzeć do jednego z muzeów czy napić się kawy z widokiem na rzekę.
3. Piza – muzea i galerie
Piza jest domem dla wielu cennych kolekcji sztuki. Warto wspomnieć o kilku z nich:
- Le Navi Antiche di Pisa – coś dla fanów statków i historii starożytnej. W Pizie, podczas prac budowlanych, odkryto kilkanaście statków z epoki rzymskiej. Obecnie można je obejrzeć wraz z kolekcją ceramiki. Wejście jest płatne 10 euro, więcej informacji znajdziecie tutaj.
- Palazzo Blu (Niebieski Pałac) – muzeum – galeria sztuki. Na wystawie stałej możemy oglądać kolekcję malarstwa, numizmatyki, fotografii (przedstawia życie codzienne Pizy w drugiej połowie XX wieku) oraz znalezisk archeologicznych z okresu renowacji pałacu. Bilet wstępu to koszt 3 euro, zwiedzanie możliwe jest codziennie oprócz poniedziałków. Więcej informacji można znaleźć na stronie Palazzo Blu.
- San Matteo – bogate zbiory malarstwa i rzeźby z okresu średniowiecza artystów takich jak Ghirlandaio, Donatello czy Fra Angelico.
4. Uniwersytecki Ogród Botaniczny w Pizie
Ufundowany w 1543 roku jest najstarszym uniwersyteckim ogrodem botanicznym na świecie. Dwukrotnie zmieniał swoją lokalizację (w 1563 i w 1591). Obecnie stanowi oazę spokoju w samym centrum miasta. Na powierzchni dwóch hektarów obejrzeć można 3 000 roślin. Ogród podzielony jest na siedem sektorów, np. szklarnie czy szkółka. Bilet kosztuje 4 euro, dostępne są również bilety ulgowe. Ogród otwarty jest codziennie od 8.30 (za wyjątkiem 1 i 6 stycznia oraz 25 i 26 grudnia), a godzina zamknięcia uzależniona jest od pory roku. Więcej informacji znajdziecie na oficjalnej stronie ogrodu.
5. Lokalna, toskańska kuchnia – co warto spróbować?
- Cecina – To rodzaj placka wykonanywanego z mąki z ciecierzycy, oliwy z oliwek, wody i soli. Jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Tradycyjnie pieczony w dużych piecach, jest często podawany jako przekąska lub dodatek do innych potraw.
- Tordelli lucchesi – Pierogi (tortelli) wypełnione mięsem i różnymi ziołami, które następnie są gotowane i podawane z sosem pomidorowym lub ragù. Wywodzą się z miasta Lukka, odległego od Pizy o około 20 kilometrów.
- Panino con Lampredotto – Kanapka typowa dla pobliskiej Florencji, ale popularna również w Pizie. Serwowana z Lampredotto, czyli jednym z żołądków bydła (trawieńca), gotowanego wcześniej z pomidorami, cebulą i innymi przyprawami.
- Torta co’ bischeri – Tradycyjny pizański deser istniejący od 1200 roku. Rodzaj tarty z kremem z ryżu, czekolady, kandyzowanych owoców i przypraw.
- Pappa al pomodoro – To tradycyjna toskańska zupa chlebowa z pomidorami, oliwą z oliwek, bazylią i czosnkiem. Chociaż jest prosta w przygotowaniu, jest wyjątkowo smaczna i pożywna.
Jeśli planujesz wyjazd do Włoch to z pewnością zainteresują Cię moje artykuły o Brescia, Bazylice św. Marka w Wenecji, czy Rzymie na wiosnę.